Αρχική Ιπποθεραπεία Έκθεση Άρθρα Εκδηλώσεις Συνεργάτες Σχετικά με εμάς Επικοινωνία

Δημοσιεύθηκε 09/01/2015

Θεραπευτική ιππασία: Η θεραπευτική μέθοδος που λατρεύουν τα παιδιά

"Η θεραπευτική ιππασία είναι μια παρεμβατική θεραπευτική μέθοδος με πολλαπλά οφέλη. Συγκεκριμένα, αποτελεί μία άκρως θεραπευτική προσέγγιση. Η θεραπευτική ιππασία διαχωρίζεται από το κομμάτι της εκπαίδευσης και της δεξιοτεχνίας της ιππασίας, καθώς ξεφεύγει από το κομμάτι της «βόλτας» με το άλογο. Παρ’όλα αυτά, η χαρά της επαφής με το άλογο και τη φύση και η ικανοποίηση της συμμετοχής σε μια εξωτερική δραστηριότητα διατηρούνται και γίνονται κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας."

Θεραπευτική Ιππασία και Ιπποθεραπεία στην Εκάλη

Δημοσιεύθηκε 26/04/2014

Πρώιμη Παρέμβαση Μέσω της Θεραπευτικής Ιππασίας

Δημοσιεύθηκε 23/04/2014

Η ευεργετική επίδραση της Θεραπευτικής Ιππασίας σε άτομα με κινητικά ελλείμματα

Δημοσιεύθηκε 02/04/2014

Γνωρίζουμε τη Θεραπευτική Ιππάσια με τη βοήθεια της Αθανασίας Λαΐου

Δημοσιεύθηκε 17/03/2014

Θεραπευτική Ιππασία στην Εκάλη!

Δημοσιεύθηκε 12/03/2014

Γνωριμία με την Θεραπευτική Ιππασία στην Εκάλη

Δημοσιεύθηκε 24/02/2014

Η Αθανασία Λαΐου μας συστήνει την θεραπευτική ιππασία

Δημοσιεύθηκε 18/01/2014

Νεοσύστατο τμήμα Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε Εκάλης

Δημοσιεύθηκε 09/11/2013

Ελληνικά Άρθρα

Η Επίδραση της Θεραπευτικής ιππασίας στα Παιδιά με Εγκεφαλική Παράλυση

  Η ιπποθεραπεία αποτελεί μια αναπτυσσόμενη μορφή θεραπείας στην οποία  χρησιμοποιείται η κίνηση του αλόγου ως μέρος ενός ολοκληρωμένου θεραπευτικού προγράμματος για τη βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας του ατόμου. Έρευνες αναφέρουν την αποτελεσματική δράση της ιπποθεραπείας σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση(ΕΠ). Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της παρούσας ανασκόπησης ερευνών υποστηρίζουν ότι η θεραπευτική ιππασία (α) βελτιώνει την πραγματοποίηση καθημερινών δραστηριοτήτων, (β) προάγει την αυτοεξυπηρέτησή και (γ) βελτιώνει την ποιότητα ζωής των παιδιών με ΕΠ. Μελλοντικές έρευνες απαιτείται να πραγματοποιηθούν για την επιβεβαίωση της θετικής επίδρασης της ιπποθεραπείας στα παιδιά με ΕΠ.

File Size - 10.4 MB

Συνέδρια

------------------------------------

Γνωριμία με τη Θεραπευτική Ιππασία και Ιπποθεραπεία

Δημοσιεύσεις

Η θεραπευτική ιππασία λειτουργεί ως κίνητρο, τόσο για το παιδί όσο και για την ίδια την οικογένεια. Η φύση, το εξωτερικό περιβάλλον, το άλογο και σαφώς όλα τα θεραπευτικά οφέλη που κερδίζει το παιδί μέσω της ιπποθεραπείας είναι ξεχωριστά.

Δημοσιεύθηκε 05/06/2014

Του Δημήτρη Γκιούλου - «Το άλογο είναι η ωραιότερη κατάκτηση του ανθρώπου» είχε πει ο Γάλλος ζωολόγος Μπυφόν, για να καταδείξει την ιδιαίτερη και πολυδιάστατη σχέση του ανθρώπου με το άλογο. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως αθάνατα άλογα, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, διέθεταν οι θεοί Ποσειδώνας, Ηρα, Αθηνά και Αρης…

Το νεοσύστατο τμήμα της Επιστημονικής Εταιρείας Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας Ελλάδος (Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε) Εκάλης σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την ημέρα ανοικτής πρόσκλησης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Νοεμβρίου & ώρα 10.30 π.μ στο χώρο του Αθλητικού Ιππικού Ομίλου Εκάλης, που βρίσκεται επί της Ηρακλείου 6, Άνοιξη Εκάλη.

Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί μια αναπτυσσόμενη μορφή θεραπείας, κατά την οποία χρησιμοποιείται η κίνηση του αλόγου ως μέρος ενός ολοκληρωμένου θεραπευτικού προγράμματος, με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας του ατόμου. Βασικός στόχος της Θεραπευτική Ιππασίας για άτομα με αναπηρία  είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

 Η θεραπευτική ιππασία έχει εξαιρετικά αποτελέσματα κυρίως σε παθήσεις και διαταραχές του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ). Συγκεκριμένα, απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες με νευρολογικές βλάβες, με ορθοπεδικές βλάβες όπως επίσης ενδείκνυται για άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές και δυσκολίες μάθησης.

Η Θεραπευτική Ιππασία, χρησιμοποιώντας την κίνηση του αλόγου, βελτιώνει τον έλεγχο του κορμού, τη βάδιση, τη στατική θέση, την ισορροπία, τη μυϊκή δύναμη και το μυϊκό τόνο του αναβάτη-ασθενή. Επιπλέον, η Θεραπευτική Ιππασία βελτιώνει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και περιορίζει τη διάσπαση προσοχή τόσο στα παιδιά με κινητικά πρόβήματα όσο και στα παιδιά με νοητικά ελλείμματα.

Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου με κινητικά ελλείμματα στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και χρησιμοποιώντας την κίνηση του αλόγου με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας του.

Οι ειδικοί θεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι στο να εκμεταλλεύονται αυτήν την ευεργετική κίνηση του αλόγου και παράλληλα  να δημιουργούν μια σειρά χρήσιμων ερεθισμάτων μέσα από τις ασκήσεις που εκτελούνται, το περιβάλλον και την ίδια τη θεραπευτική ομάδα που συμμετέχει (κάθε παιδί ή ενήλικας που βρίσκεται πάνω στο άλογο συνοδεύεται απαραιτήτως από δύο ή τρεις εκπαιδευτές-θεραπευτές).

Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί κομμάτι της Πρώιμης Παρέμβασης, στηριζόμενη πάντα σε εξατομικευμένα αναπτυξιακά, θεραπευτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά που χρήζουν πρώιμη παρέμβαση σε συνδυασμό με την κατάλληλη υποστήριξη και συμβουλευτική προς τους γονείς, αλλά και προς τα ίδια τα παιδιά. Ένα παιδί μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα Θεραπευτικής Ιππασίας από την ηλικία του 1 έτους.

1.

 

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

4.

 

 

 

5.

 

 

6.

 

 

 

7.

Νίκο Πολύζο, Αλέξανδρο Αργυριάδη,  Αθανασία Λαΐου και Γιάννη Νικολάου. «Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ», 27o Ετήσιο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φυσικοθεραπείας (ΕΕΕΦ) 5-6 Οκτωβρίου 2013 (ελεύθερη ανακοίνωση)

 

Αθανασία Λαΐου & Άννα Χρηστάκου. «Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ. ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ», 2ο Συνέδριο Αθλητικής Επιστήμης, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών, 19-21 Απριλίου 2013 (αναρτημένη ανακοίνωση)

 

Αθανασία Λαΐου. «ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN KAI ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ» 2η Επιστημονικλη Ημερίδα της ΕΕΘΙΙΕ με θέμα 30 Μαρίου 2013 (ελεύθερη ανακοίνωση).

 

Αθανασία Λαΐου & Άννα Χρηστάκου. «Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΙΠΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ: ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ» 22o Ετήσιο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο φυσικοθεραπείας 7-9  Δεκεμβρίου 2012 (ελεύθερη ανακοίνωση).

 

Πολύζος Νίκος, Νικολάου Γιάννης & Αθανασία Λαΐου. «ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ», 220 Ετήσιο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο φυσικοθεραπείας 7-9  Δεκεμβρίου 2012 (αναρτημένη ανακοίνωση)

 

Αθανασία Λαΐου & Άννα Χρηστάκου. «Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΙΠΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN», 260 Ετήσιο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φυσικοθεραπείας (ΕΕΕΦ), 2-4 Νοέμβριος 2012 (ελεύθερη ανακοίνωση).

 

Αθανασία Λαΐου. «ΜΕΤΡΑ ΕΚΒΑΣΗΣ (OUTCOME MEASURES) ΣΤΗΝ ΙΠΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ», Συμμετοχή στην ημερίδα «θεραπευτική ιππασία και ο ρόλος της στην αποκατάσταση» Δράμα, Δεκέμβριος 2011 (αναρτημένη ανακοίνωση)

 

 

------------------------------------

------------------------------------

hippotherapy.gr
hippotherapy greece

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Copyright © 2013 - 2015 Gregory Panagiotopoulos & Alexander Drakoulis

hippotherapy greece
Weather Ekali